Peridoot staat bekend om zijn geelgroene, intens (olijf) groene tot donkergroene kleur. De kleur kan variëren in verschillende schakeringen van bleek tot diepgroen. De steen kan doorschijnend tot doorzichtig zijn en heeft een glasachtige glans. De heldere limoengroene en olijfgroene exemplaren zijn het meest gewild. Als je een voorkeur hebt voor aardetinten en citruskleuren, is de peridoot een mooie ‘final touch’ aan je outfit en juwelencollectie. De kleur van de peridoot, groen, doet hem een beetje lijken op een smaragd. Door de eeuwen heen zijn er waarschijnlijk al veel peridoten gezet in koninklijke juwelen.

Metafysische eigenschappen

Chakra: hart chakra (4e).

Sterrenbeeld: leeuw, maagd, schorpioen en boogschutter.

Molecuulformule

(Mg,Fe)2SiO4

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 6,5

Peridoot heeft een matig tot goede taaiheid, dit wil zeggen dat de steen gevoelig is voor eventuele breuken. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid insluitsels in de steen. Materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben als peridoot kunnen krassen maken op de steen. Een voorbeeld hiervan is granaatsteen.

Karaat

Peridoot edelstenen kleiner dan drie karaat komen veel voor, maar edelstenen boven de 5 karaat zijn zeldzaam en hebben daarom ook een hogere waarde.

Slijpsel

In een kleiner formaat bestaat er een grote kans dat de steen bij het slijpen breekt, daarom wordt peridoot in het algemeen in grotere formaten geslepen. De kleur van de steen komt ook mooier tot zijn recht bij een groter formaat. Peridoot kan in vrijwel alle slijpvormen worden geslepen. (Zie voor de slijpvormen mijn blog Diamonds are forever).

Herkomst en historie

De Egyptenaren geloofden dat de steen hen beschermde tegen donkere nachten. Voor hen was peridoot de steen van de zon en tevens de favoriete edelsteen van Cleopatra.

Tegenwoordig komt peridoot voornamelijk uit Noorwegen en Arizona, maar wordt ze ook nog steeds gevonden in China, Myanmar en Pakistan en Zabargad (St. John’s Island) in de Rode Zee.

Eigenschappen

Peridoot is een beschermende en reinigende steen waar veel helende en magische krachten worden aan toegewezen. Zo zou het een activerend effect hebben, stimuleert ze de stofwisseling en werkt ze sterk ontgiftend en stimulerend voor de lever. Peridoot zou vele positieve werkingen hebben bij zowel fysieke zaken (zoals astma, koorts, darmen, en de ogen) als bij mentale aandoeningen (zoals bipolaire stoornissen, spanningshoofdpijn, en depressie).

Peridoot is tevens een steen voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De steen zou je beschermen tegen nachtmerries en het boze oog, en zou je helpen om je los te maken van de negatieve invloeden van andere mensen. De steen zou je zelfstandigheid en assertiviteit bevorderen zodat je meer je eigen weg zou kunnen volgen. Peridoot helpt om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties (zoals woede en jaloezie) los te laten. Verder zou de steen het verouderingsproces vertragen. De peridoot zou ook garant staan voor waardigheid, loyaliteit en eerlijkheid, en je huwelijksgeluk geven.

Wist je dat…

in de oudheid peridoot voornamelijk werd gevonden bij de Rode Zee. Ook zou men vroeger de peridoot tot poeder vermaald hebben en gemengd hebben met drank om als medicijn gedronken te kunnen worden.

… Egyptische priesters een speciaal drankje dronken uit kommen, ze geloofden dat peridoot een geschenk van moeder natuur was om een nieuwe wereld te vieren. Ze geloofden dat dit hen dichter tot de godin van de natuur, Isis, kon brengen. Vandaar dat ze het de ‘zonnesteen’ noemden.

… de Grieken dan weer geloofden dat peridoot koninklijke waardigheid aan zijn drager gaf.

Men zegt…

… als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past, dat de werking nog krachtiger is.

Hoe verzorg ik deze mooie steen?

Fel zonlicht kan de steen doen verbleken. 

Verder doordat de steen een minder goede taaiheid heeft, kan deze niet zo goed stoten verdragen, dus best draag je de steen niet bij werkzaamheden (klussen in de tuin) waarbij de steen kan beschadigd worden.

Peridoot is ook een gevoelige steen, best breng je de steen niet in contact met producten als parfum of haarspray. Zie ook de tips in mijn andere blog: ‘Poets jij je juwelen ook met een tandenborstel en tandpasta?’ of het blogartikel ‘Parels‘.

Hoed je voor imitaties!

Helaas zijn er vele imitaties – zoals bijvoorbeeld glas, dat in alle kleuren kan worden geproduceerd en goedkoop is. Ook groene saffier, toermalijn, chrysoberyl en groene granaat worden vaak als imitatie gebruikt van de peridoot.