Poets je juwelen als een pro!

Wist je dat…

… zilver poetsen met tandpasta kleine krasjes maakt in je zilver?

… poetsen met huis-tuin-keuken middeltjes impact heeft op je zilver?

Zilver poetsen? Wat wel en wat net niet? Hoe reinig en poets ik mijn zilver best?

Echt zilver gaat na een tijdje altijd wat verkleuren door eerst een bruinachtige kleur te krijgen om vervolgens zwart te worden.

Of het nu om een zilveren sieraden gaat (ketting, armband of oorbellen) of een zilveren bestek of andere verzilverde sier- of gebruiksvoorwerpen, ze zijn altijd het mooist als ze goed gepoetst zijn en mooi blinken.

Wat maakt dat zilver verkleurt?

Na een tijdje blootgesteld te zijn aan de lucht zal zilver altijd verkleuren, hoe komt dit?

Zilver wordt zwart door zwavel en vochtigheid in de omgeving.  Zwavel zit in de lucht en komt ook voor in andere stoffen.

Er ontstaat een soort chemische reactie wanneer zilver, zwavel en vochtigheid met elkaar in aanraking komen en dan vormt er zich eerst een bruinachtig laagje om vervolgens zwart te worden. Vergelijk het ook een beetje met roest op ijzer.

O.a. eieren, parfum en wol zijn materialen die veel zwavel bevatten, ook huidvetten, verzorging crèmes e.d. meer kunnen de verkleuring sneller in de hand werken.

Hoe voorkom ik dat mijn zilver verkleurt?

Enkele handige tips ter voorkoming dat je zilveren juwelen of voorwerpen verkleuren:

Tip 1

Bewaar je zilver in een plastic zakje, dat je vacuüm afsluit, dit voorkomt rechtstreekse blootstelling aan de lucht, zwavel en vochtigheid. Het houdt de verkleuring niet geheel tegen maar vertraagt wel het proces.

Tip 2

Geef elk juweel/sieraad zijn eigen plekje, laat ze niet tegen elkaar schuiven, liggen, wrijven en bewaar je juwelen/sieraden NOOIT in je badkamer (vochtige omgeving).

Tip 3

Bij activiteiten als tuinieren, sporten of andere waarbij je veel transpireert doe je je zilveren juwelen/sieraden best uit.

Tip 4

Water en zilver zijn geen al te beste vriendjes, dus bij activiteiten zoals douchen, zwemmen of het huishouden doe ze even uit. (vermijd strand en zee)

Tip 5

Bij het opmaken wacht tot nadat je je parfum hebt opgedaan om dan je juwelen/sieraden pas aan te doen.

Tips om zilver schoon te maken

Er zijn héél veel huis-tuin-keukenmiddeltjes te vinden op het internet om je zilver te poetsen, maar daarom zijn die niet altijd goed. Bijvoorbeeld in cola of azijn leggen, keukenzout & aluminiumfolie en/of poetsen met tandpasta, etc. 

Wat maakt dat je deze metoden beter niet gebruikt?

Cola of azijn zijn zuren die inwerken op je zilver. 

Tandpasta bevat piepkleine korreltjes die met het blote oog onzichtbare krasjes maken.

Vergelijk het met zand op je huid in de zomer op het strand of een scrubcrème.

Deze methodes geven op korte termijn misschien wel een goed resultaat, maar op lange termijn meer schade.

Designed4You oplossingen om jouw zilver of goud te laten schitteren

Gebruik professionele poetsdoeken voor zilver en goud.
Deze zijn helemaal niet duur en je hebt maar één doek nodig voor je héle leven.

Deze behandelen je kostbare juwelen/sieraden met alle zachtheid die ze verdienen om er jarenlang plezier van te hebben.

Zijn er in hoekjes en kantjes toch plekjes waar je niet zo goed aankan, neem dan een bruistablet hetgeen je voor een vals gebit gebruikt, en leg ze even daarin samen met lauwwarm water.  Leg ze nadien in een zeefje en spoel nog verder grondig af onder lauwwarm water en droog ze zorgvuldig af met een flanellen doek.

Heeft je zilver toch dat beetje extra nodig om te ‘shinen’? Voor een zacht prijsje kunnen wij deze extra polieren met onze polijstmachine in het atelier. 

Om de schittering nog beter te bewaren en je sieraad ook beter bestand te maken tegen krassen kan je een extra beschermlaagje laten aanbrengen door je juwelen te laten rhodieren.

Wat is rhodieren of rhodineren?

Dit is het aanbrengen van een dun laagje rhodium (< 0,1 micrometer (10.000ste mm) dat wordt aangebracht op je juwelen/sieraden.

Wat doet dit rhodium laagje?

Het voorkomt oxidatie aangezien rhodium een metaalsoort is die nauw verwant is met platina.

Je zilver zal dus niet zwart worden omwille van de aanwezigheid van stoffen in de lucht en/of de omgeving, verder ook geen effect ondervinden van oliën of transpiratiestoffen van je huid. Met andere woorden het zorgt ervoor dat je zilver langer mooi en helder blijft.

Anderzijds is rhodium een hard materiaal is (o.a. zoals chroom), dit zorgt dat je juweel/sieraad ook krasbestendiger is.

Schitterende heldere kleur

Zilver wordt door het laagje rhodium iets lichter/helderder (witter) van kleur dan oorspronkelijk, dit maakt dat de glans van het gerhodineerde juweel/sieraad sterker tot uiting zal komen. 

Houdbaarheid van het laagje rhodium

Net zoals de meeste zaken heeft ook je juweel/sieraad met een rhodium laagje af en toe een onderhoudsbeurt nodig.  Vooral wanneer u het veel draagt zal het sneller afslijten. Uiteraard kan u uw juweel altijd opnieuw laten rhodineren. 

Een rhodiumlaagje zal op een ring sneller slijten omdat deze intensiever gedragen wordt en meer wrijving ondervindt dan bijvoorbeeld een hanger.

Indien je juweel/sieraad dagdagelijks jaar in jaar uit draagt adviseer ik deze behandeling toch om de 2 jaar te laten uitvoeren.  

Bij twijfel over hoe je het beste je sieraad kunt schoonmaken contacteer me dan even voor advies.