FEBRUARI

De maand van de liefde?

 

Of is voor jou elke maand deze van de liefde?

Valentijn, het feest van de liefde, dat hoe langer hoe meer in verschillende landen gevierd wordt.  Vele van ons denken dat het een geforceerde commerciële soort van feestdag is, echter de oorsprong van deze dag is ontstaan in de 14de eeuw.  Volgens mij waren ze toen nog niet zo commercieel bezig smile.

Hoe is Valentijnsdag dan eigenlijk ontstaan?

De christelijke priester St Valentijn uit Rome leefde in de 3de eeuw na Christus. Volgens de sage bestond er toentertijd een keizerlijke wet die soldaten verbood om te trouwen met hun geliefde.  Men ging ervan uit dat vrijgezellen eerder bereid waren om te strijden en te vechten op het slagveld.  Deze priester Valentijn zou in het grootste geheim toch jonge soldaten gehuwd hebben omdat hij van mening was dat de liefde alles overwon.  Keizer Claudius II (268-270) ontdekte dit en liet onmiddellijk de priester executeren op 14 Februari 269, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde.  Honderd procent zeker zijn we nooit of dit nu werkelijkheid is geweest of een verzonnen verhaal daar het enkele biografische feit van Valentijn zijn sterfdatum is.  Wat we wel weten is dat Paus Gelasius I Sint Valentijn heilig verklaarde in 496, en dat 14 februari de naamdag van Sint Valentijn zou worden. Of het hier gaat over de zelfde Valentijn, zullen we nooit weten! Er is in de loop der tijd wel meer dan één Valentijn geweest die omgekomen is tijdens de christenvervolgingen van het Romeinse Rijk.

Of zit het Romeinse feest Lupercalia aan de oorsprong van Valentijn?

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is een Romeins festival op 14 februari dat gehouden werd om Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Remus en Romulus grootbracht te vieren.  Een Griekse historicus beschreef het feest met een rituele slachting van twee geiten en een hond, waarbij de huid van de geit verwerkt werd in een aantal riemen.  Een aantal jonge mannen liepen dan naakt door de straten van Rome en gebruikten de riemen om uit te halen naar enthousiaste meisje en vrouwen. Elke vrouw die ze konden raken zou zwanger worden of indien ze dit al was een gunstig verloop hebben van de bevalling.  Dit feest geschiedde op 14 februari, maar had geen echt romantisch getinte achtergrond. Ook hier zullen we nooit weten of het nu realiteit was of een verzinsel!

Of heeft Geoffrey Chaucer Valentijnsdag bedacht?

Een eerste echte historische vermelding komt er van de de 14de-eeuwse schrijver  Geoffrey Chaucer. Hij schreef namelijk in zijn ‘Parlement of Foules’ (1382) het volgende: “Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”. Eerst werd er gedacht dat hij hiermee verwees naar 14 februari, maar de meeste vogels paren nog niet zo vroeg in het jaar. Dus vandaar dat we daar meer van uit kunnen gaan dat hij doelde op 2 mei, welke de heilige dag is van St Valentijn van Genoa, of ook weer dat hij deze traditie volledig verzonnen heeft!  Wat we wel met zekerheid weten is dat de termen ‘Valentijn’ en ‘Valentijnsdag’ vanaf dan voorkomen in de romantische literatuur.

Shakespeare en de liefde

Wist je dat er

55 Shakespeare quotes

over de liefde zijn?

William Shakespeare Love quotes, wat is jouw favoriete top7?

Most Famous William Shakespeare Love Quotes

‘If music be the food of love, play on’

(Twelfth Night – Act 1, Scene 1)

‘The sight of lovers feedeth those in love’

(As You Like It – Act 3, Scene 4)

‘Love is begun by time, And time qualifies the spark and fire of it’

(Hamlet – Act 4, Scene 7)

‘Hear my soul speak. Of the very instant that I saw you, Did my heart fly at your service’

(The Tempest – Act 3, Scene 1)

Love is blind, and lovers cannot see, The pretty follies that themselves commit’

(The Merchant of Venice – Act 2, Scene 6)

‘My bounty is as boundless as the sea,
My love as deep; the more I give to thee,
The more I have, for both are infinite.

(Romeo and Juliet – Act 2, Scene 1)

‘I know no ways to mince it in love, but directly to say ‘I love you”

(Henry V – Act 5, Scene 2)

Februari de maand van de anonieme postkaartjes?

19de eeuw

Aan het begin van deze eeuw is de traditie van Valentijnsdag overgeslagen op de gehele bevolking.  Een kaartje verzenden per post werd ineens een héél stuk goedkoper, en werd voor iedereen een meer bereikbaar iets. In het strenge Victoriaanse Engeland deden ze dit liefst van al volledig anoniem.  Er was voornamelijk een grote sociale nadruk op kuisheid en door dit anoniem te doen konden ze toch een passievolle liefdesverklaring opstellen.  Later anno 1840 is de traditie dan overgeslagen naar de Verenigde Staten (van America), waar het dan héél snel uitgroeide tot één van hun belangrijkste feestdagen.

1847 in Boston de eerste grote productie van kanten Valentijnskaarten

In Boston (1847) werd de eerste grote productie van kanten Valentijnskaarten gelanceerd.  Sindsdien is de commercialisatie rond deze dag sterk toegenomen.  De juwelenindustrie, maar ook de makers van chocolade, bloemenwinkels etc kortom iedereen die er een meerwaarde in zag is sinds de tweede helft van de twintigste eeuw grootschalige reclamecampagnes beginnen opzetten zodanig dat ook hun corebusiness met hun eigen producten buiten de reeds gekende kaarten in verband gebracht werden met deze traditie.

De anonieme liefdesverklaringen veranderden gaandeweg naar verklaringen van de liefde in het algemeen, in die zin dat er altijd meer mensen bij de feestdag betrokken konden worden.

Bron: IsGeschiedenis (oorspronkelijke tekst)

Geliefden en hun koosnaampjes

Wat is jouw koosnaampje voor hem of haar?

Op 14 februari Valentijnsdag, is het de dag dat wij (mensen) elkaar kunnen laten weten dat we elkaar graag zien of graag hebben.  Er zijn verschillende manieren om dit te tonen, een kaartje, een bloemetje, een etentje (nu anno 2021 misschien iets moeilijker).

We kunnen dit ook in woordjes laten uitschijnen, en je kan je eigen schwung eraan geven.

Koosnaampjes van streek tot streek, net iets anders?

Nederlanders gebruiken hierbij wel andere benamingen dan wij Belgen, bijvoorbeeld Bopper of moppie of … toch maar gewoon schat, lieverd?  In België is het dan weer meer schatje, beertje, liefje, zoeteke … Engelstaligen gebruiken dan weer meer honey, darling, sweetie, babe, baby pumpkin, honey, sugar … enzovoort

Wat maakt dat je geen Valentijn aan je BFF zou kunnen sturen? 

Ja de ene vindt het super, de andere niet! Als je geen vaste vriend of vriendin hebt, kan je deze dag toch vrolijk doorkomen.  Want uiteraard kan je ook je beste vriendin of vriend of zoals sommige zeggen je BFF een kaartje sturen of een kleine attentie geven.  Of net dat ene familielid of vriend die je altijd steunt door dik en dun… Het gaat hem tenslotte om de attentie, laten weten dat je die persoon graag hebt!

Waar het in deze tijd vooral om gaat is dat ondanks dat we niet mogen knuffelen en bij elkaar mogen komen dat we toch laten zien dat we er voor elkaar zijn.  Laat ons de liefde verspreiden, met een kaartje of met een kleine attentie.

Eén van mijn favoriete songs

John Paul Young – Love Is In The Air (1978)

Lyrics

Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound

And I don’t know if I’m being foolish
Don’t know if I’m being wise
But it’s something that I must believe in
And it’s there when I look in your eyes
Love is in the air
In the whisper of the trees
Love is in the air
In the thunder of the sea
And I don’t know if I’m just dreaming
Don’t know if I feel sane
But it’s something that I must believe in
And it’s there when you call out my name
Love is in the air
Love is in the air
Oh-oh-oh
Mm-ooh, ooh-ooh
Love is in the air
In the risin’ of the sun
Love is in the air
When the day is nearly done
And I don’t know if you’re an illusion
Don’t know if I see it true
But you’re something that I must believe in
And you’re there when I reach out for you
Love is in the airEverywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound
And I don’t know if I’m being foolish
Don’t know if I’m being wise
But it’s something that I must believe in
And it’s there when I look in your eyes
Love is in the air
Love is in the air
Oh-oh-oh
Oh-oh-oh
Oh-oh-oh
Oh, love is in the air
Love is in the air
Oh-oh-oh
Ooh-ooh-ooh-ooh

Of wie kent deze nog? The love boat

Goh, hoe herinner ik me nog goed hoe wij wekelijks naar de avonturen keken van “The Love Boat” een Amerikaanse televisieserie die zich afspeelde op een cruiseschip.  De serie werd uitgezonden van 1977 tot 1986.  Hier bij ons werd de serie voor het eerst afgespeeld door de VARA, die wij in België op de destijds enkel Nederlandse TV kanalen konden zien (de opnamen gebeurden op de Pacific Princess, de uitvoerende producent was Aaron Spelling).  Vele bekende acteurs hadden regelmatig een gastrol in de serie.  Elke aflevering bestond uit drie verschillende verhaallijnen.  Deze verhaallijnen overlappen elkaar gedeeltelijk,  personages van de verhaallijnen soms elkaar voorbijlopend of bij de kapitein aan tafel zittend tijdens het diner.

Wist je dat?
… de serie was gebaseerd op een serie uit de jaren 1956-1960: The Gale Storm Show?
… er in 1990 een film gemaakt werd, nadat de show was beëindigd, met als titel: The Love Boat: A Valentine Voyage?
… er ook een vervolgserie, Love Boat: The Next Wave, gemaakt werd? Uitgezonden van 1998 tot 1999, met andere acteurs maar met gastrollen voor de acteurs uit de oorspronkelijke serie?
… het schip in maart 2012 voor 2,5 miljoen euro verkocht werd aan het Turkse bedrijf Cemsan? Omwille van een beslaglegging heeft het cruiseschip bijna twee jaar voor anker gelegen in Genua, wegens hoogoplopende kosten voor de asbestsanering. Wanneer het schip in augustus 2013 uiteindelijk in Turkije aankwam, verkeerde het in zo een erbarmelijke staat dat renoveren uitgesloten was en slopen jammer genoeg nog de enige optie was.

Bron: Wikipedia (oorspronkelijke tekst)

Wie was jouw favoriete personage in de ‘Love boat’ serie? En waarom?

Mijn top 3:

  • Captain Merril Stubing gespeeld door Gavin MacLeod: The captain voor mij voor zijn charisma.
  • Dr. Adam “Doc” Bricker gespeeld door Bernie Kopell: Omdat hij met zijn eighties brilletje me aan mijn overleden broer laat denken.
  • Bartender Isaac Washington gespeeld door Ted Lange: Omdat hij met zijn brede glimlach en zijn oversized strikje aan mijn huisdokter als kind laat denken, die altijd een vrolijke strik aanhad.

Lyrics

Love, exciting and new

Come Aboard. We’re expecting you.

And Love, life’s sweetest reward.

Let if flow, it floats back to you.

Love Boat soon will be making another run

The Love Boat promises something for everyone

Set a course for adventure

Your mind on a new romance.

And Love won’t hurt anymore

It’s an open smile on a friendly shore.

Yes LOOOOOOOOOOOOOOOVE!

Welcome Aboard. It’s LOOOOOOOOOOOOOOOVE!

Volgende keer bespreek ik terug een juwelentechniek in mijn blog.  Ook ben ik in de achtergrond bezig om een webshop te maken, kom gerust af en toe een keertje kijken!

Of je nu een klein of een groter budget hebt, juwelen in alle kleuren soorten en maten.

Van oorbellen tot halsketting, voor moeders en dochters, voor vrienden en vriendinnen, voor hem en voor haar, voor je BFF, voor klein en groot, voor elk budget! Zilver, goud of edelstaal je zegt het maar! 

Toch liever iets handgemaakt, neem gerust contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

Geniet van deze maand waar de dagen toch al merkbaar iets langer worden. 

Designed4You by ANIG

Annick