Onderhoud van juwelen, herstellingen en andere sie-RAAD

Regelmatig krijg ik vragen over zilver, juwelen, onderhoud en herstellingen.
Ik deel graag mijn kennis en geef je tips en raad.
Vind je hieronder geen antwoord op je vraag? Contacteer me dan, ik help je met plezier! 

Zijn de fantasiejuwelen van Designed4You nikkelvrij?

Ja hoor! Sieraden met nikkel mogen wettelijk ook niet meer verkocht worden.
Heb je voor je fantasiejuweel graag een haakje of slotje in zilver of edelstaal? Vraag gerust. Het is een kleine moeite voor mij, maar een heel verschil voor jou. Je betaalt slechts een kleine meerprijs.

Zijn de juwelen van Designed4You gemaakt van ‘echt zilver’ en help ‘ik ben allergisch voor zilver’?

Zuiver zilver is te zacht, te buigzaam om juwelen van te maken. Op een zilveren juweel vind je dus zelden een stempeltje 1000 of 999 maar wel bijvoorbeeld 925/1000. Dat betekent dat er een kleine hoeveelheid (in dit geval 7,5%) van een ander, harder metaal is toegevoegd.

Help ‘ik ben allergisch voor zilver’. Het kan zijn dat je het ene zilveren juweel wel verdraagt en het andere niet, dit heeft vaak met de toevoeging van het harder metaal te maken. Heb je last van allergie dan kunnen we dat op verschillende manieren oplossen. Zo kan ik het juweel afwerken met een laagje roségoud of geelgoud vermeille of met een verguld laagje. Je kan je laten testen bij de huidspecialist om uit te zoeken aan welk metaal je net allergisch bent.

Hoe bewaar en onderhoud ik mijn juwelen best?

Geniet vooral heel hard van je juwelen door ze veel te dragen! Maar tussendoor bewaar je ze best los van elkaar in een plastic zakje of juwelendoosje om ze te beschermen tegen krassen en om oxidatie te vertragen. Een vochtige ruimte – zoals een badkamer – is geen goede bewaarplaats.
Omdat vocht, zweet en chloor niet goed zijn voor juwelen, doe je ze best uit om te slapen, te douchen, te zwemmen of te sporten. Gebruik je parfum of andere verzorgingsproducten, doe dat dan voor je je juweel aandoet.

Eigen aan zilver is dat het oxideert: er vormt zich een geelbruin oxidatielaagje op. Al is dat heel normaal, we zien ons zilver liever stralend. Ga je sieraad niet te lijf met middeltjes zoals tandpasta of andere. Die producten zijn vaak agressiever dan je denkt. Bij Designed4You kan je professionele poetsdoeken kopen.
Is je zilveren juweel erg vuil? Dan kan ik het ook polijsten en een opfrisbeurt geven.

Doe je ook herstellingen aan juwelen?

Ik maak juwelen met grote zorg en aandacht. Maar natuurlijk kan er iets fout gaan. Neem gerust contact met me op. Dan zoek ik graag een oplossing.

Kocht je elders een juweel? Ook dan ben je welkom om de mogelijkheden en de prijs van een herstelling te bekijken.

Waar kan ik je juwelen zien en kopen? Heb je een webshop of sta je op marktjes?

Omdat je een sieraad maar echt kan kiezen door het te passen, een oorbel aan je oor te houden, te zien of de grootte en kleur wel past bij je persoonlijkheid en stijl, heb ik geen webshop.
Ik deel hier wel veel foto’s. En je kan me ook volgen via mijn facebookpagina en instagramaccount.

Vind je juwelen naar je zin, bel of schrijf me dan. Of maak een afspraak om te komen kijken en kiezen in mijn atelier.
Mijn atelier heeft geen drempel, een bezoekje verplicht je tot niets. Al ben ik er bijna zeker van dat je wel iets leuks vindt voor jezelf, je dochter, je vriend of vriendin.
Wil je praten over een juweel op maat? Neem dan vrijblijvend contact met me op. 

Normaal vind je me ook op marktjes. Naar aanleiding van de coronamaatregelen die de regering nam, zijn ook wij genoodzaakt thuis te blijven.

We kunnen onze juwelen echter ook versturen per post!

Indien je iets specifiek wil laten maken, kunnen we een gesprek houden via skype, whatsapp, messenger, etc. om je wensen te bespreken. Je zegt het maar!

Kan ik een nieuw juweel laten maken van oud goud?

Dat kan! Heb je een juweel dat je nooit draagt of een sieraad dat je aan iemand herinnert? Of wil je een erfstuk van de familie laten verwerken in je trouwringen?

De waarde van het goud dat je binnenbrengt, wordt berekend volgens de hoeveelheid fijngoud die erin verwerkt zit. De prijs van fijngoud is onderhevig aan een dagelijks wisselende goudkoers.

Fijngoud 24ct(zuiver goud) is een zeer zacht materiaal, hierdoor zou het snel krassen oplopen of zelfs breken. Daarom wordt het fijngoud meestal gecombineerd met andere metalen om een sterkere legering te bekomen. Karaat verwijst dus naar deze legering en duidt de hoeveelheid fijngoud aan die erin verwerkt is:

8 karaat: 33,3% zuiver goud (stempel 333)
14 karaat: 58,5% zuiver goud (stempel 585)
18 karaat: 75,0% zuiver goud (stempel 750)
22 karaat: 91,6% zuiver goud (stempel 916)
24 karaat: 99,9% zuiver goud (stempel 999)

In België wordt er meestal met 18ct goud gewerkt, Nederland geeft dan weer de voorkeur voor 14ct.

Ik heb geen gaatjes in mijn oren. Verkoop je ook oorbellen met clips?

Natuurlijk! Ik werk met haakjes voor gaatjes maar ik heb ook fijne nikkelvrije clips. Die zijn mooi met oorbellen op het oor maar even stijlvol met hangertjes eraan. Vertel me wat jij liefst hebt.

Ik heb toffe oorbellen gevonden in je aanbod. Kan ik ze ook krijgen met andere haakjes?

Zowel bij fantasiejuwelen als bij zilveren juwelen en maatwerk kan je de haakjes, stekertjes of clips van jouw voorkeur vragen. Want jij weet best wat goed past bij je past. Misschien betekent dat een kleine meerprijs, maar je zal veel meer plezier hebben van je oorbellen!