Er zijn verschillende manieren om dit te weten te komen. 

1/ Heb je een perfect passende ring? Dan kan je de binnenkant van deze ring opmeten. Neem een meetlat of meetlint en meet de doorsnede van de ring, belangrijk hierbij is dat je dit enkel van aan de binnenzijde tot aan de andere binnenzijde meet.  Je neemt de  buitenste rand dus niet mee.  Het aantal millimeters dat je meet is je ringmaat.

​2/ Neem een stukje touw of papier en draai deze om je vinger. Niet te strak en niet te los. Knip deze op de juiste lengte af en leg hem naast je meetlat of meetlint.  Leg dit stukje touw op je meetlat of meetlint en het aantal millimeters dat je meet is je ringmaat. 

​Hierbij vind je een maattabel om je ringmaat op te zoeken.

Links staat een lijst met diameters in millimeter. Als je de diameter weet, dan kun je de daarbij horende omtrek maat rechts daarvan opzoeken. De middelste tabel geeft je de omtrek maat in millimeters. Als je de omtrek maat van de vinger weet, dan kun je de diameter maat links daarvan opzoeken.

Let wel op volgende zaken: 

  • Hoe smaller de ring hoe losser hij gaat zitten, hoe breder de ring, des te strakker hij gaat zitten.
  • Door warmte zetten je vingers op en door kou worden ze iets smaller tracht ze niet op te meten als je handen koud zijn of warm. Of nadat je je handen een tijdje naar beneden hebt laten hangen.
  • Iedere vinger is anders, De ringmaten kunnen dus wel degelijk anders zijn aan iedere hand. Meet daarom altijd je vinger op waar je de ring aan wilt gaan dragen. 

Verder kan het voorkomen dat je vingerkootjes (gewricht) een beetje breder is dan je vinger, en dan heb je vaak net een maatje groter nodig om over het vingerkootje te geraken.  Geef dit ook zeker door indien dit het geval is. 

Dit resulteert wel in het feit dat je ring losser zit om je vinger en al naargelang het model of type dat je gekozen hebt gemakkelijk naar opzij draait.

Als dit het geval is dan zijn er ook een paar oplossingen voor al naargelang welke ring, ofwel voorzien we een soort plastic hoesje dat je er achteraan aan de binnenkant van je hand erop klikt.  Ofwel kunnen we een soort vlindertje of 2 bolletjes aan de binnenzijde van je ring solderen. 

Annick 0496/51.06.13
www.designed4you.be
@sieradendesigned4you